Omišalj

Omišalj će Vam ispričati mnoge priče iz svoje bogate povijesti, prošećete li njegovom starom jezgrom ili posjetite kulturno – povijesne spomenike, te pružiti ugodan odmor svakom gostu.

Iako se Omišalj spominje u 12. st. kao “Castri musculi” (od lat. “Ad musculi”-mjesto školjaka) Omišalj ima predhistorijske temelje. Njegov se razvoj može pratiti od liburnijskih i rimskih vremena, pa preko krčkih knezova Frankopana do danas.

Omišalj je još od 11.st. važan centar pismenosti i glagoljaštva, a prvi pisani spomenici potječu iz 12.st.

Omišalj je smješten na sjeverozapadnom dijelu otoka Krka, na dijelu na kojem se otok najviše približava kopnu. Izdižući se na strmoj stijeni, Omišalj dominira okolnim prostorom Kvarnera.

Današnji Omišalj, zahvaljujući podneblju, klimi, blizini mosta, zračne luke i grada Rijeke, privlačna je destinacija za brojne turiste

Mirine u Omišlju

Mirine u Omišlju

Na stranicama turističke zajednice Omišaljmože se pronaći mnoštvo fascinantnih podataka o ovom gradu bogate tradicije, te o njegovoj impresivnoj kulturnoj baštini.

Kulturno-arhitektonska baština Omišlja iznimno je bogata. Potvrđuju to i ostaci rimskoga grada Fulfinuma iz 1. stoljeća, ranokršćanska bazilika Mirine iz 5. stoljeća te brojni drugi povijesni spomenici. Dijelom spomeničke „ponude“ Omišalj nadmašuje razvikane otočne susjede, a u nekim je kategorijama čak i jedinstven na Kvarneru.

Omišalj osobito obiluje više od tisuću godina starim ranosrednjovjekovnim reljefima kojih i inače u primorskoj Hrvatskoj ima jako puno, a u malome Omišlju sačuvano ih je više nego u pojedinim europskim državama!

Nekoliko nama dragih fotki Omišlja

Današnji Omišalj, zahvaljujući podneblju, klimi, blizini mosta, zračne luke i grada Rijeke, privlačna je destinacija za brojne turiste

Omišalj slideshow (za puni prikaz kliknite na fotografiju)

Plava zastava

Plava zastava je međunarodna ekološka nagrada koju međunarodna Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš (FEE) svake godine, u okviru svog projekta zaštite mora i priobalja, dodjeljuje plažama i marinama u Europi i ostalim dijelovima svijeta.

Naša je plaža nagrađena Plavom zastavom jer se pridržava uvjeta međunarodnog programa: ČISTO MORE – ČIST OKOLIŠ – SKRB ZA PODRUČJE

Nekoliko fotki morskih pejzaža Omišlja

Znamenitosti

 • Park Dubec – zauzima površinu od cca 18 000 m2 sa stazama u dužini od 995 m.Posebnu draž strmom terenu daju sporedne staze poprečice i stepenice u dužini od cca 300 m. Uređenje ovog parka započelo je 1925. g. financiralo ga je Kupališno povjerenstvo. Radovi su s prekidima trajali oko 3 godine. Sadnja crnogorice i zimzelenog raslinja trajala je sve do II. svjetskog rata.

  Posebnost parka je upravo u potpuno sačuvanoj prirodi vertikalnoj razvedenosti oplemenjenoj stazama, odmorištima, vidikovcima i novounesenim raslinjem, a neponovljiva vrijednost leži u činjenici da je Dubec uzoran primjer prirodnog parka nastalog sporošću i temeljitošću ljudskog rada.

  Mještani su poklanjali vlastite terene za park, a on im je višestruko vratio prekrasnom mogućnošću romantičarskog doživljaja i rekreacije, presudno obilježivši i krajobraz Omišlja.

 • Mirine Fulfinium
 • Župna crkva Uznesenja Marijina
 • Gradska loža iz XVI. stoljeća
 • Kapela Sv. Antona iz VI. stoljeća
 • Kapela Sv. Jelene iz XV. stoljeća
 • Kapela Sv. Ćirila među najstarijim crkvama i kapelama
 • Smitir – ostaci starog groblja
 • Galerija “LAPIDARIJ”, Placa, Omišalj